Tietoyhteiskunnan ketterä mallimaa Viro haluaa viedä EU:n digiaikaan

TALLINNA Tietoyhteiskunta ja internet-talous ovat kärkihankkeita, kun Viro aloittaa huomenna lauantaina historiansa ensimmäisen puolivuotiskauden EU:n puheenjohtajamaana.

EU:n sisämarkkinat perustuvat työvoiman, pääoman, tavaroiden ja palvelujen vapaaseen liikkumiseen rajojen yli.

– Toivomme, että datan vapaa liikkuvuus hyväksyttäisiin EU:n viidenneksi perustavaksi vapaudeksi, pääministeri Jüri Ratas sanoi.

Ratas tapasi Tallinnassa aamulla EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin, joka myönsi olevansa virolaisia jäljessä digitaalisten innovaatioiden käytössä.

– Minulla ei ole vieläkään älypuhelinta. Eli minusta ei voisi tulla Viron pääministeriä, Juncker sanoi Ratasin vierellä.

EU-johtajat Tallinnaan

Virolaiset ovat esitelleet muille jäsenmaille ratkaisujaan siihen, miten hallintoa voidaan tehostaa internetin avulla. Esimerkiksi veroilmoituksista 96 prosenttia täytetään verkossa, ja sähköinen allekirjoitus on laajalti käytössä.

Hallituksen mukaan pelkästään sähköisen allekirjoituksen käyttö säästää valtiolta vuosittain summan, joka vastaa kahta prosenttia kansantuotteesta.

Datan vapaalla liikkuvuudella Viron hallitus tarkoittaa esimerkiksi rekisteritietojen heikkoa liikkuvuutta valtioiden välillä. Jos EU-kansalainen haluaa perustaa yrityksen toisessa EU-maassa, hän joutuu yhä toimittamaan viranomaisille lukuisia oikeksi todistettuja asiakirjoja kotimaastaan. Tästä virolaiset pyrkivät eroon.

Digiasioita on tarkoitus edistää huippukokouksessa, jonka Viro järjestää Tallinnassa syyskuun lopulla. Paikalle ovat tulossa yhtä lukuunottamatta kaikkien jäsenmaiden johtajat.

Maahanmuutto jakaa jäsenmaita

Viron kauden ensimmäinen koetinkivi tulee vastaan kuitenkin jo ensi viikolla, kun Tallinnassa järjestetään epävirallinen sisäministerikokous. Italia aikoo kokouksessa kertoa muille jäsenmaille, millaista apua se toivoo niiltä Afrikasta saapuvien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa.

– Emme pysty antamaan heille vastauksia ensi viikolla, Viron sisäministeri Andres Anvelt sanoi.

Kokouksessa puhutaan myös yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta, joka jakaa jäsenmaita voimakkaasti. Puolan ja Unkarin ympärille rakentuva joukko vastustaa ehdotusta, jonka mukaan turvapaikanhakijoita voitaisiin siirtää maista, joihin heitä tulee suhteettoman paljon.

“Hankala asia”

Asiaa on yritetty ratkoa jo parin vuoden ajan. Väistyvä puheenjohtajamaa Malta otti tavoitteekseen löytää ratkaisun kautensa loppuun mennessä, muttei onnistunut. Viron kaudella tilanne ei näytä juuri lupaavammalta.

– Tiedämme, että uudelleensijoittaminen on hankala asia. Euroopassa on vaaleja tulossa ja on vaikea nähdä, että tämä saataisiin sovittua kautemme loppuun mennessä, sanoi Klen Jäärats, joka edustaa Viron pääministeriä EU-asioissa.

Pääministeri itse kuitenkin vakuutti, että maahanmuuttokysymys on Virollekin tärkeä.

– Ymmärrämme eteläisten jäsenmaiden huolen ja paineet. Tämä kysymys koskee kaikkia jäsenmaita, pääministeri Ratas sanoi.

EU:n kiertävä puheenjohtajamaa vastaa käytännössä ministerineuvoston toiminnasta kautensa ajan. Ministerineuvosto koostuu jäsenmaiden edustajista. Suurin osa neuvoston kokouksista järjestetään Brysselissä, mutta epävirallisia kokouksia pidetään myös Virossa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and