Atte Kaleva suomalaisnaisen vapautumisesta: Tuskin päästivät hyvää hyvyyttään

Ulkoministeriö kertoi torstaiaamuna, että Afganistanissa toukokuun lopulla siepattu suomalaisnainen on vapautunut ja turvassa. Jihadismin tutkija Atte Kaleva uskoo jonkinlaisen sopimuksen tapahtuneen.

– Tuskin he hyvää hyvyyttään häntä päästivät. Ehkä siinä jotain on ollut, Kaleva pohti Yle Radio Suomen Ajantasassa torstaina.

Suomalaisnainen työskenteli ruotsalaisessa Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä. Kalevan mukaan on tyypillistä, että vapauttamisesta neuvottelee jokin ulkopuolinen taho.

– Kriisialueilla toimivilla kansalaisjärjestöillä on proseduurit, että he käyttävät turvallisuusyhtiöiden palveluja, ellei kyse ole isoista YK:n alaisista järjestöistä.

Heinäkuun lopussa julkaistulla videolla suomalaisnainen vetosi kristilliseen yhteisöön ja pyysi antamaan sieppaajilleen rahaa, tai muuten tapahtuisi jotain pahaa. Kaleva arvioi jo tuolloin, ettei sieppauksen taustalla olisi jihadistinen järjestö.

Kalevan mukaan kaikki viittaa edelleen muuhun kuin uskonnon motivoimaan rikollisuuteen.

– Siepannut taho ei ilmeisesti yrittänyt häätää kristillistä järjestöä tai kristittyjä Afganistanista. Se ei ainakaan ollut määräävä motiivi.

Ulkoministeriö tiedottaa vapautumisesta lisää puoliltapäivin. Lisäksi ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoo asiasta lehdistötilaisuudessa iltapäivällä.

Kaleva oli itse useita kuukausia siepattuna Jemenissä vuosina 2012–2013. Suomalaisnaisen vapautuminen tuntui Kalevasta luonnollisesti hyvältä.

– Tämä oli hieno uutinen aamun alkuun, hän sanoi Ajantasassa.

Lue lisää:

Ulkoministeri Timo Soini kertoo Afganistanissa siepatun suomalaisnaisen vapautumisesta Washingtonissa

Afganistanissa siepattu suomalaisnainen vapautettiin

Jihadismitutkija Atte Kaleva suomalaisen naisen sieppauksesta: Rahan pyytäminen on hyvä merkki

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and