Analyysi: EU seilaa taas myötätuulessa – Juncker haluaa tarttua hetkeen

STRASBOURG Vuosi on pitkä aika vaalikalenterissa. Kun EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti syyskuussa 2016 edellisen unionin tila -puheensa Euroopan parlamentille, sävy oli varovainen ja kunnianhimo matalalla.

Näköpiirissä oli joukko vaaleja Itävallassa, Hollannissa, Ranskassa ja Saksassa. Kansallismieliset populistit olivat nosteessa, ja britit olivat juuri äänestäneet EU-eron puolesta.

Vuotta myöhemmin EU:n vastustajat on saatu pidettyä vallan kammareiden ulkopuolella. Brittien eroneuvottelujen alkutaival on osoittanut, että unionista eroaminen ei ole niin helppoa ja kivaa kuin kansanäänestyksen aikaan ajateltiin. Talouskin kasvaa, ja työttömyys alenee.

Niinpä pidäkkeet olivat tänään poissa Junckerin tieltä – ja teksti oli sen mukaista.

– Vuosien päästä olemme pettyneempiä asioista, joita emme tehneet, kuin asioista, jotka teimme, Juncker lainasi Mark Twainia ja ryhtyi latelemaan europarlamentin jäsenille uudistusta uudistuksen perään.

Juncker peräänkuulutti komissiolle isompaa roolia esimerkiksi työehtojen noudattamisen vahtimisessa ja ulkomaisten investointien seulomisessa. Kaikki EU-maat on saatava euroalueen jäseniksi, paitsi Tanska ja Britannia, joilla on pysyvä poikkeus.

Romania ja Bulgaria on otettava vapaan liikkumisen Schengen-alueen jäseniksi. Päätöksiä on tehtävä entistä enemmän määräenemmistöllä, jotta Puolan ja Unkarin kaltaiset jarrumiehet eivät hidasta etenemistä.

Komission puheenjohtajan ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan tehtävät pitäisi yhdistää, ja tehtävän hoitaja pitäisi valita eurooppalaisella vaalikampanjalla.

Euroalueelle pitäisi saada oma valtiovarainministeri, ja kriisirahasto EVM pitäisi muuttaa eurooppalaiseksi valuuttarahastoksi. Rahaliiton jatkokehittelystä tulee lakiesitys jo joulukuussa. Suomenkin hallitus joutunee ottamaan kantaa yhteistyön tiivistämiseen.

Junckerilta kuultiin Strasbourgin salissa täyslaidallinen integraatiota, josta puuttuivat enää EU:n yhteinen armeija ja värssy Oodi ilolle -hymnistä.

– Nostakaamme purjeet ja nauttikaamme myötätuulesta, Juncker päätti puheensa.

Hän huomautti, että suotuisa tilanne ei kestä kovin kauan. Vaikka populistit Ranskassa ja Hollannissa eivät päässeet valtaan, ne saivat molemmissa maissa huomattavan paljon ääniä. Talouskasvu tyssää aina taantumaan ennemmin tai myöhemmin.

Junckerin komissiolla on toimikautta enää 16 kuukautta. Juncker haluaa tulla muistetuksi uudistajana, ei miehenä, jonka kaudella unionin menetti jäsenmaan ensi kertaa historiassaan.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and